Käytetyn auton ostaminen voi tuntua arvonnalta. Jotta saisit lisää varmuutta autokaupoille tutustu tähän käytetyn auton osto-oppaaseen.
1. Tarkista auton rekisteritunnus ilmoituksen kuvista. Jos et löydä sitä kuvista, eikä sitä ole mainittu ilmoituksessa, voi olla mahdollista että myyjä haluaa vaikeuttaa ajoneuvotietojen löytymistä. Siinä tapauksessa pyydä myyjältä heti rekisteritunnus.
2. Kysy myyjältä seuraavia asioita:
3. Selvitä auton ja omistajan tiedot tekstiviestipalvelun avulla. Lähetä viesti: REKISTERITUNNUS numeroon 16400 (Palvelun hinta 3,80€ /onnistunut haku)
4. Trafilta (www.trafi.fi) saat esimerkiksi ajoneuvon perus- ja historiatiedot. Palvelu on maksullinen.
5. Paras jos autolla ei ole äskettäin ajettu kun katsot sitä. Autoissa voi olla vikaääniä ja ominaisuuksia kun ne käynnistetään kylmänä, mutta jotka eivät kuulu silloin kun moottori on lämmin.
6. Katso pakokaasuja. Mieluiten ei pitäisi näkyä ollenkaan savua, mutta kevyt höyry kylmällä säällä on normaalia. Sininen savu käynnistettäessä viittaa moottorin ongelmiin.
7. Testaa kaikki auton toiminnot: lukot, istuinlämmittimet, sähkötoimiset ikkunan nostimet, ilmastoinnin säädöt (jäähdytys/lämmitys), kattoluukku, vakionopeussäädin ja vastaavat. Mitään näistä ei tarkasteta katsastuksen yhteydessä joten sinun on tehtävä se ostajana. Testaa myös tuulilasinpyyhkijät ja lasinpesin edessä ja takana. Kyllä, testaa kaikki!
8. Tarkasta auton kori. Maalin sävyerot kahden paneelin välillä osoittaa että auto on uudelleen maalattu vaurion jälkeen. Tarkasta löytyykö korista kuhmuja tai ruostetta, sekä auton alta vuotoja tai vaurioita.
9. Tarkasta tuulilasi. Onko se kulunut? Kulunut tuulilasi haittaa näkyvyyttä. Kiven iskemät voi aiheuttaa lasin halkeamisen jolloin tuulilasi joudutaan vaihtamaan.
10. Tarkasta renkaiden kunto – jos renkaiden urasyvyys on alle 4 mm on korkea aika vaihtaa! Urasyvyys tulee olla hyvä koko renkaan pinnalta. Epätasaisesti kulunut pinta viittaa alustan ongelmiin.
11. Tarkasta että valaistus toimii, sekä sisällä että ulkona.
12. Onko kaikki auton avaimet tallessa? Uusien avaimien tilaaminen voi olla aikaa vievää ja kallista.
13. Löytyykö kaikki autoon liittyvät dokumentit? Esim. ohjekirja, kuitit, katsastuspaperit ja huoltokirja? Huoltokirja voi myös olla sähköisessä muodossa. Pyydä silloin myyjää kirjautumaan siihen ja näyttämään sitä – tai ota yhteyttä maahantuojaan.
14. Tarkasta öljytikku. Kiinnitä tason lisäksi huomiota öljyn väriin. Tuore öljy on kirkkaan ruskean väristä. Musta öljy on normaalia jonkun ajan jälkeen, mutta selvitä silloin milloin se on viimeksi vaihdettu. Samean ruskea öljy tai kokkareinen esiintymä tikussa on varoitusmerkki! Pyydä silloin korjaamoa tarkastamaan auto jos olet vielä kiinnostunut.
15. Tutki käyttöhihnat että niissä ei ole kuivahalkeamia.
16. Tutki löytyykö vuotoja. Kosteus on melko normaalia mutta vuotoja ei saisi olla.
17. Tarkasta jäähdytysnesteen taso ja väri? Nesteen tulisi olla kirkasta. Nykyään on olemassa eri värejä kuten punainen, vihreä, oranssi ja sininen, mutta yhteistä niille kaikille on että niiden tulee olla kirkkaita. Jos nesteen seassa on sohjoa tai mönjää niin kyse voi olla öljystä joka vuotaa nesteen sekaan.
18. Tarkasta jarrunesteen säiliö. Alhainen taso voi viitata kuluneisiin jarruihin. Rusehtava neste voi tarkoittaa että sitä ei ole vaihdettu pitkään aikaan.
19. Sulje radio jotta voit helpommin kuulla mahdollisia vikaääniä.
20. Katso etteivät mitkään varoitusvalot syty.
21. Aja erityyppisillä teillä ja myös korkeammilla nopeuksilla. Renkaiden epätasapaino voi tulla esille korkeammilla nopeuksilla ja vaihdelaatikon vikaäänet kuuluvat ehkä vain suurimmalla vaihteella.
22. Seuraa ympärillä olevaa liikennettä jotta on turvallista kääntää hieman vasemmalle ja oikealle ja kuuntele samalla heikosti murisevaa ääntää – jolloin voi olla kyse vaihdon tarpeessa olevista pyöränlaakereista.
23. Tee u-käännös vasemmalle ja oikealle ja kuuntelee naputtavaa ääntä joka viittaa kuluneisiin vetoniveliin.
24. Kiihdytä kunnolla kaikkien vaihteiden läpi, epäröintiä tai nykimistä ei pitäisi esiintyä.
25. Vaihteiden vaihto tulisi sujua rusahtamatta ja pakottamatta.
26. Kytkimen ei pitäisi aiheuttaa tärinää tai nykimistä kun päästät sen ylös.
27. Tee jarrutesti. Aja 80 km/h tasaista suoraa tietä ja varmista ettei takanasi ole autoa. Pidä kevyesti ratista mutta varaudu että auto saattaa vetää johonkin suuntaan. Jarruta päättäväisesti pysähtyäksesi. Jos tuntuu että auto vetää johonkin suuntaan voi kyse olla jarruista jotka pitäisi tarkastaa. (Auto saattaa vetää hiukan oikealle jos tie on kallellaan oikealle, mitä useimmat tiet ovat.)
28. Aja hidastimien tai tien epätasaisuuksien yli ja kuulostele vikaääniä jotka viittaavat kuluneeseen alustaan. Kaikki vikaäänet ovat tarkastamisen arvoisia, ennen ostopäätöstä.
29. Anna auton seistä moottori käynnissä koeajon jälkeen ja kuuntele käynnistyykö sähköinen tuuletin jotta auto ei ylikuumene.